zaterdag 31 januari 2015

vanille-ijs met nootjes

Ik viste dit recept ergens van internet en voegde er nog wat aan toe, waardoor de ijsmachine bijna overstroomde.
Maar dat mag de pet niet drukken.

ingredienten:
1 vanillestokje
4 eierdooiers
250 ml volle melk
250 ml slagroom
150 gr witte basterdsuiker
een half kopje ongezouten noten



Klop in een kom de slagroom met een mixer half stijf.

Vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen.
Zorg dat er geen deeltjes van vanillepeul loskomen.


Splits de eieren.
Gooi het eiwit weg of gebruik het voor een ander gerecht.
Klop in een andere kom de eierdooiers met de basterdsuiker met een mixer tot een dikke, gelige crème.
Roer het vanillemerg erdoor.

Schenk geleidelijk, al kloppend, de melk bij het dooiermengsel.
Schep de slagroom erdoor en roer tot er een homogeen mengsel ontstaat.


Als je machine verschillende standen heeft schakel hem dan in op stand voor compact ijs
Schenk het mengsel via de vulopening in de kom en laat het in 40-50 min. tot smeuïg ijs draaien.

Hak de nootjes fijn met een hakmolentje en schenk na 30 minuten het haksel door de schenkopening bij het ijs.
Blijft het haksel bovenop mee draaien zet dan even de machine uit en meng het met een houten lepel even door het ijs.


Als je het ijs niet direct op gaat eten, of je wilt het nog even verder op laten stijven, schep je het  met een houten spatel in een diepvriesdoos.
Bewaar tot gebruik (max. 1 week) in de diepvries.

Neem het ijs voor gebruik uit het diepvries en laat het in de koelkast in 15-20 min. of op het aanrecht in 5-10 min. op temperatuur komen tot het schepbaar is.

3 opmerkingen:

  1. Jij hebt echt lol van je ijsmachientje, zo te lezen. Lijkt me ook echt leuk om te doen. Dat er weleens wat overstroomt... nouja Zo'n lekker ijsje maakt veel goed:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 't Is nog nieuw he.
      Over een poosje staat ie vast naast de wafelbakker in de kast ;-)
      Maar nu geniet ik ff van te veel te lekker ijs.

      Verwijderen
  2. ps met caramelsaus is het nog lekkerder
    (foto toegevoegd) ;-)

    BeantwoordenVerwijderen